За документалната поредица

Home  /  За документалната поредица

Една от основните дейности на нашата Асоциация за културен обмен е в областта на аудио-визуалното изкуство. Наш приоритет е историческото документално кино. Разработваме и проекти, свързани с културното наследство и съвременната обществена проблематика.

В период от четири години /2014 – 2018 г./, Асоциацията подготви и реализира документална филмова поредица за приноса на Царското семейство в развитието и модернизацията на България. Последните два филма от поредицата  са съвместна продукция с  Асоциация “Valois Monarchique“, с продуцент Фондация „Българска памет-Братя Диневи“. Автор и сценарист на поредицата е историкът Мълвина Господинова.

През 2018 г. бе сключен договор с Българската Национална Телевизия за излъчването на поредицата по всички канали на обществената медия, който в края на м.август започна да се изпълнява.

Първият филм – „Княгиня Клементина – аристократичната благодетелка на България“, бе заснет през 2015 г. в България и бе представен в Chantilly, където се намира фамилния Дворец на Принцовете Конде и Орлеанската кралска династия. Именно с нея е свързано и Царското ни семейство.  Принцеса  Клементина д`Орлеан, дъщеря на последния френски Крал Луи Филип, е майка на Цар Фердинанд I , възстановил  Независимото Българско Царство през 1908 г. Филмът ни за Княгиня Клементина, родоначалник на Царската династия на Третото Българско Царство, запознава съвременните зрители с  различни аспекти от нейния богат живот и огромната й дейност за модернизирането на младата ни държава.

За събитието в Chantilly може да прочетете тук: http://www.kingsimeon.bg/2015/06/tehni-velichestva-byaha-na-dvudnevno-poseshtenie-v-shantili-frantsiya/

Вторият филм от документалната ни поредица е със заглавие „Монархът“, и проследява живота и управлението на Цар Фердинанд I. Той бе заснет през 2016 г. и премиерата му се състоя в Двореца „Врана“. През м.март 2017 филмът  бе представен и в Chantilly.

За филма и представянията  може да прочетете тук:

Вълнуваща премиера в Двореца „Врана“

Френската премиера на “Монархът”

В навечерието на юбилея на Н.В. Цар Симеон II през 2017 г., излезе на DVD и третият филм от документалната ни поредица – „Царят“.

Двете части на документалната хроника „Царят“ проследяват  житейския път на българския владетел  – в почти неизвестните за обществото ни 50 години на неговото изгнание, и след завръщането му в Родината. В повествованието са включени много документи, снимки и архивни кадри, повечето от които са от личния архив на Царското семейство и се публикуват за първи път. Непринудените  разговори с Негово Величество Цар Симеон II, проведени  в изпълнената с вековна история атмосфера на Дворците „Врана“, „Царска Бистрица“ и домът на Царското семейство в Мадрид, запознават зрителя с малко известни факти от живота на българския владетел.

Филмът е заснет в България, Испания , Франция и САЩ. Освен главното участие на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита, в продукцията споделят свои спомени и мнения Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, Председателят на Народното Събрание  /2001-2005/ и служебен Премиер /2017/- професор Огнян Герджиков, Негово Превъзходителство Посланикът на Суверенния Малтийски орден – Граф Камило Дзуколи, видният френски журналист и ТВ-водещ – г-н Стефан Берн, юристът и дългогодишен сътрудник на Негово Величество – г-н Асен Ошанов, финансистът г-н Илия Лингорски, зам.- министър на финансите /2003-2005 г./ както и депутатът  от СДС в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание – г-н Стоян Райчевски.

Специално участие във филма имат Нейно Царско Височество Мария Луиза, Княгиня Българска и Принцеса Кохари, и Негово Кралско Височество Принц Анри VII д`Орлеан, Граф на Париж и Херцог на Франция, наследник на френската корона.

За филма и неговата премиера в София  може да прочетете тук: http://www.kingsimeon.bg/2017/12/n-v-tsar-simeon-ii-prisastva-na-premierata-na-dokumentalniya-film-tsaryat/

Филмът бе представен във Велико Търново  /14 март 2018 г./и Варна /9 май 2018г./, в Chantilly и Dreux, Франция /11 април, 1-3 юни 2018 г./:

В продължение на нашия проект, екипът ни  започна  работа и по 4-ия филм с работно заглавие „Обединителят“. Филмовият разказ, отново основан на множество архивни документи, включително и от личния архив на Царското семейство, е посветен на Цар Борис III. Предвиждаме времетраенето на филма да е в рамките на 80 – 90 минути. Тъй като цялата поредица е предназначена и за чуждестранни зрители, и новият филм ще бъде със субтитри /на френски или английски език/.

За пълна достоверност на филмовия разказ, снимките и интервютата отново ще бъдат на места, пряко свързани с живота на историческата личност. В настоящия филм за Цар Борис, предвиждаме снимачни дни в Дворците „Врана“ и „Царска Бистрица“; в Софийския Дворец и други обекти в София; в градовете Русе и Силистра, и в Рилския манастир. Снимките в чужбина са свързани с места и личности, пряко свързани с историята на Царския ни дом.