Завърши поредният ни филмов проект – „Монархът“

Home  /  Дейности  /  Завърши поредният ни филмов проект – „Монархът“

С излизането на новото ни DVD завърши поредният ни съвместен проект с нашите партньори от Франция – асоциацията „Le Valois Мonarchique”. В продължение на последните 10 месеца бе подготвен и реализиран вторият филм от документалната поредица за Третото българско Царство. Лентата с продължителност час и 25 минути, е със заглавие „Монархът“ и проследява живота на Цар Фердинанд I.

Във филмовия разказ, в който специално участие има Негово Величество Цар Симеон II, се включиха представители и от Франция, и от България – историци, общественици, висши духовници. Всеки от участниците сподели своето мнение за изключителната роля на Цар Фердинанд в изграждането и модернизирането на следосвобожденска България. Генерал  Жером Миле, представител на „Institut de France” и главен директор на Domaine de Chantilly, и видният историк и публицист Филип Делорм обърнаха специално внимание на последиците от Първата световна война, споделяйки и нашето мнение, че цяла Европа претърпява една невиждана дотогава всеобща катастрофа, и в този смисъл е трудно да се говори за победители и победени.

Филмовото повествование се води от г-н Божидар Петров, оператори на филма са г-н Дамян Гюров и г-н Андре Пеле, а редактор е г-жа Алена Антонова. Автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова.

Във филма са използвани много архивни документи и богат снимков материал, а заснемането се осъществи в Chateau de Chantilly, Франция; в Русе, Велико Търново, Преображенския манастир, Плевен и София, както и в Дворците „Царска Бистрица“ и „Врана“.

Продуцент на филма е Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с чиято изключителна подкрепа бе възможно осъществяването на целия проект.

Филмът се посвещава на 155-годишнината от рождението на Царя-Отец, както и на 20-годишнината от завръщането в Родината на Негово Величество Цар Симеон II.

Очаквайте през есента „Монархът“ – един френско-български разказ отвъд десетилетните пропагандни клишета за владетеля, превърнал България от затънтена османска провинция в равнопоставена и модерна европейска държава!