В две столици бе представен  филмът „Царят”

Home  /  Дейности  /    В две столици бе представен  филмът „Царят”

Пълнометражният документален филм „Царят” вече бе представен пред публиката на две столици. На 13 декември 2017 се състоя премиерата в София, а на 14 март т.г.  бе представянето на филма в старата ни столица Велико Търново.

На премиерата в София присъстваха посланици, дипломати и политици, общественици, както и знакови фигури от НДСВ. Още при влизането си в “Сити Марк Арт Център”, Негово Величество Цар Симеон II специално благодари на автора Мълвина Господинова и на г-н Йордан Динев, продуцент на филма, както и на целия снимачен екип. В отговор на журналистическите въпроси, Царят отбеляза, че участието му във филма е било много приятно, както заради „интелигентните въпроси”, така и защото това е било „едно чудесно предизвикателство”.

Събитието бе открито от г-н Илия Лингорски, също участник във филма, който заедно с г-н Божидар Петров, водещ филмовия разказ, запознаха зрителите с подбрани откъси от документалната лента, както и с процеса на работа. Участие в мултимедийното представяне взе и авторът на документалната поредица Мълвина Господинова, която представи и екипа. Приветствие поднесе и гостът ни от Франция – г-н Бернар Сале, президент на асоциацията „Валоа монаршик”.

Вечерта завърши с много разговори на Негово Величество Царят и екипа на филма със зрителите, които споделяха своето възхищение и отправяха сърдечни поздрави.

Видео-материал от събитието може да видите в нашия канал в Youtube.

На  14 март във Велико Търново,  в Обредната зала на Общината, се състоя представянето на филма „Царят”- третият от документалната поредица за Българското Царско Семейство. Културната проява бе организирана по инициатива на Студентския съвет и докторанти на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий”, и съвместно с Асоциацията за културен обмен „La joie des horizons”. Гости на събитието бяха авторът и режисьор на филма Мълвина Господинова, водещият Божидар Петров и редакторът Алена Антонова.

Събитието бе открито от докторанта по политология Ивайло Джилянов, който представи  гостите от филмовия екип, и им благодари за предоставената възможност филмът „Царят” да бъде представен и в старопрестолния ни град.

От своя страна , след като приветства великотърновската публика, Мълвина Господинова прочете поздравителен адрес на Н.В. Царя към организаторите на събитието и жителите на Велико Търново.

Представените  откъси от филма, съпътствани с обяснителни разкази от водещия Божидар Петров, бяха сърдечно аплодирани от публиката, която дълго време след края на прожекцията остана за разговори и коментари с гостите. Бе изразено общо желание за следващи съвместни прояви.

Сред официалните лица, дошли за представянето на филма, бяха Заместник-Областния управител г-жа Ивета Кабакчиева; Негово Високопреосвещенство Великотърновския Митрополит Григорий; Заместник-Ректора по международно сътрудничество на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий” – доц. д-р Димитър Димитров; Деканът на Философския факултет проф. Даниела Тасевска и др. Присъстваха и гости от гр.Бяла Черква – Кметът Албена Тодорова и Анастасия Георгиева – Директор на музеите в града на Бачо Киро и поборниците от Априлската епопея. На представянето бяха дошли общественици от старопрестолния ни град, както и много студенти и преподаватели от Великотърновския Университет.

По време на гостуването в старопрестолния град, в Централната Университетска библиотека беше направено дарение от книги от Асоциацията „La joie des horizons”. Особено вълнуващо бе и посещението в Преображенския манастир, свързан със средновековните български Царе и владетелите на Третото Българско царство.