СТОТИЦИ ГОСТИ В ДВОРЕЦА “ВРАНА” ЗА 80-ТИЯ ЮБИЛЕЙ НА Н.В.ЦАРЯ

Home  /  Дейности  /  СТОТИЦИ ГОСТИ В ДВОРЕЦА “ВРАНА” ЗА 80-ТИЯ ЮБИЛЕЙ НА Н.В.ЦАРЯ

На 16 юни 2017г. Цар Симеон, Царица Маргарита и Княгиня Мария Луиза повече от два часа посрещаха стотиците гости, дошли да уважат юбилея на Негово Величество. За тържеството от чужбина бяха дошли испанската Кралица София и сестра й Принцеса Ирене, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Гръцкият Крал Константин и Кралица Анна Мария, Австрийската Ерцхерцогиня Елена, Принц Тусун от Египет, Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V, Принц Карим Ага Хан и неговият брат Амин Ага Хан, Принц Андреас  – глава на Династията Сакс-Кобург-Гота.

Да поздравят Царя за рождения му ден, тук  бяха и Президентът Румен Радев и съпругата му, вицепрезидентът Илияна Йотова, президентите  Петър Стоянов и Георги Първанов, бившите премиери Стефан Софиянски, Ренета Инджова, Пламен Орешарски, Сергей Станишев, бившите депутати от НДСВ и министри от правителството на Царя, министри и политици от целия политически спектър, български посланици, представители на бизнеса, общественици и хора на изкуството и културата.

Техни Царски Височества Княз Кирил, Княз Кубрат, Княз Константин -Асен и Княгиня Калина, заедно със семействата си, също приемаха поздравления за празника в градината на Двореца.

На входа всеки от гостите се подписваше в специална книга за спомен. По време на приема бившите министри от правителството на Царя го трогнаха с инициативата си да реставрират православния параклис в двореца “Врана”, който е бил разрушен през 1946 г. от комунистическата власт.

Специална изненада за рожденика от дъщеря му Княгиня Калина и зет му Антонио  Муньос  бе изпълнението на Бистришките баби. Те бяха посрещнати от г-жа Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО, която поздрави всяка от тях поотделно. Бистришките баби са част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, а г-н  Антонио  Муньос  е посланик на добра воля на международната организация.

Пред гостите Негово Величество  споделяше, че е особено развълнуван и щастлив  след толкова години в изгнание да посрещне своя юбилей сред семейството си и в дома си в София.

Градинското парти завърши със семейна снимка на Царското семейство и такава с чуждестранните гости.