Посещение на Н.Ц.В. Княгиня Калина във Франция

Home  /  Дейности  /  Посещение на Н.Ц.В. Княгиня Калина във Франция

По повод поредното представяне във Франция на филма „Царят”, организирано от асоциациите „La joie des horizons” и „La Valois Monarchique“, Н.Ц.В. Калина, Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска, посети  Шантии и Дрьо – градовете, тясно свързани с френската история и кралската Орлеанска династия.

Княгиня Калина посети Chapelle Royale de Dreux, където бе посрещната от Н.К.В. Принц Жан д`Орлеан, наследник на френската Корона. Негово Височество показа на Княгиня Калина и на множеството гости кралския Параклис, където се намират гробовете на различни членове на Орлеанската династия. След неговия вълнуващ разказ за богатата история на династията, към която принадлежи и Княгиня Калина, бе отслужена меса за Кралското семейство.

В ранния следобед, в Залата „Анри VI“ на Двореца, започна представянето на филма „Царят“. В мултимедийна презентация г-н Бернар Сале, президент на „La Valois Monarchique”, запозна гостите от Париж и департаментите  Оаз и Пикарди с документалната поредица за българското Царско семейство. Той представи нейният автор и режисьор – Мълвина Господинова, и нейният редактор – Алена Антонова. Г-жа Господинова, вицепрезидент на асоциацията „La joie des horizons”, изказа благодарността на целия екип на филмовата поредица за проявения интерес, и поднесе на Н.К.В. Принц Жан поздравителния адрес от г-н Йордан Динев и Фондация „Българска памет – Братя Диневи“ – продуценти на филма. След това публиката видя дублираната на френски език версия на документалната лента.

На следващия ден, Н.Ц.В. Княгиня Калина посети Chateau de Chantilly, където се запозна с експозициите на замъка, сред които и временната изложба от графики на Рембранд. В края на своето посещение Нейно Височество се подписа в „Златната книга“.

В късния следобед Н.Ц.В.Княгиня Калина, която е и състезател по конен спорт, посети финалните надбягвания на “Prix de Jockey Club”- едно от на-старите и реномирани конни състезания в света.