Държавният глава връчи орден „Стара планина“- първа степен на посланик Камило Дзуколи

Home  /  Дейности  /  Държавният глава връчи орден „Стара планина“- първа степен на посланик Камило Дзуколи

На 5 септември, на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина“- първа степен на Камило Дзуколи, посланик на Суверения военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. „Тази година се навършват 10 години откакто Камило Дзуколи е посланик в България. Той е извършил огромна дарителска, организационна и популяризаторска дейност в полза на страната ни, за подпомагането на хиляди страдащи и нуждаещи се у нас хора, както и за поддържането и издигането на авторитета на християнската вяра и опазването на мира и толерантността“, подчерта в изказването си Румен Радев.

Държавният глава припомни, че под ръководството на посланик Дзуколи, посолството на Малтийския орден вече повече от десетилетие организира над 350 хуманитарни прояви в 107 населени места в България, които включват различни дарения за домове за социално слаби, за деца и възрастни в неравностойно положение, пострадали при природни бедствия и бежанци. Президентът благодари на посланик Камило Дзуколи за неговата благородна и хуманна дейност, както и за личния му принос за доброто сътрудничество между Република България и Малтийския орден.

По време на церемонията Камило Дзуколи благодари за оказаната подкрепа от страна на държавния глава и президентската институция в областта на благотворителността и доброволческите инициативи. „Удовлетворен съм от престоя си в България. За мен тази страна остава близък приятел“, заяви посланик Дзуколи и изрази надежда, че доброто сътрудничество между Република България и Малтийския орден ще  продължава да се развива така активно и в бъдеще.

***

Изказваме най-сърдечните си поздравления за високото отличие, и желаем  здраве и нови успехи в благородните начинания на Н.Пр. граф Дзуколи и нашите приятели от Посолството, с които винаги е удоволствие да  си сътрудничим!

***

По-късно същия ден, в културния център на Уникредит Булбанк, бе представен пътеписът „Западни Родопи”. Той е реализиран с подкрепата на Посолството на Суверенния Малтийски орден и УниКредит Булбанк. Произведението е дело на децата от центровете за настаняване от семеен тип в Самоков и Чирпан и доброволците от Ордена на Малта, които участваха заедно в творческите ваканции през лятото на 2016 г.