Благодарствен Молебен за Н.В.Цар Симеон II

Home  /  Актуално  /  Благодарствен Молебен за Н.В.Цар Симеон II

На 16 юни 2017 г. тържествено бе отбелязан 80-годишния юбилей на Негово Величество Симеон II, Царят на българите.

В Патриаршеската Катедрала „Св.Александър Невски“ бе отслужен благодарствен молебен, възглавен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, в съслужение с Митрополитите от Светия Синод на Българската Православна Църква и свещенослужители от столичните храмове. В богослужението взеха участие и представителите в България на Румънската и Руската Православни църкви.

На благодарствения молебен присъстваха Цар Симеон и Царица Маргарита, Княгиня Мария-Луиза, Князете Кирил, Кубрат и Константин-Асен, Княгините Калина, Карла, Мария, Мириам и техните деца.  На богослужението присъстваха и пристигналите за юбилея официални гости: Испанската Кралица София и нейната сестра гръцката принцеса Ирене; Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия; Принц Никола от Черна Гора; Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия; Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния; Гръцкият Крал Константин и Кралица Анна Мария; Австрийската Ерцхерцогиня Елена.

В края на Молебена катедралният хор изпя Царския Химн „Боже, Царя ни пази“, по време на който Негово Величество се поздрави сърдечно със своите височайши гости и родственици, както и с цялото си семейство.

По инициатива на нашата Асоциация и с любезното съдействие на Н.Пр.Мелнишкия епископ Герасим и Храмовото настоятелство на Патриаршеската Катедрала, бе осъществен пълен запис на празничното богослужение. Той бе реализиран от екип на Асоциацията в състав: Долорес Алварадо – оператор, Аманда Санчес – ас.оператор и монтажист, Алена Антонова – фотограф, Добромир Христосков – звук на терен, Мълвина Господинова – режисура. Предстои записът да бъде издаден и на диск, като автентичен архивен документ за едно историческо събитие.