Царят

Home  /  Актуално  /  Царят

В навечерието на юбилея на Н.В. Цар Симеон II, излезе на DVD пълнометражният документален филм „Царят“ – третият от документалната поредица за българското Царско семейство и ролята му в развитието и модернизацията на съвременна България. Филмовата поредица е съвместна продукция на Асоциациите „La joie des horizons” и “Valois Monarchique“, а продуцент е Фондация „Българска памет-Братя Диневи“.

Двете части на документалната хроника „Царят“ проследяват  житейския път на българския владетел  – в годините на изгнание, и след завръщането му в Родината. В повествованието са включени много документи, снимки и архивни кадри, повечето от които са от личния архив на Царското семейство.

Филмът бе заснет в България, Испания , Франция и САЩ. Освен главното участие на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита, в продукцията споделиха свои спомени и мнения Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, Председателят на Народното Събрание /2001-2005/ и служебен Премиер /2017/- професор Огнян Герджиков, Негово Превъзходителство Посланикът на Суверенния Малтийски орден – Граф Камило Дзуколи, видният френски журналист и водещ – г-н Стефан Берн, юристът и дългогодишен сътрудник на Негово Величество – г-н Асен Ошанов, както и депутатът  от СДС в 36-то, 37-то и 38-то Народно събрание – г-н Стоян Райчевски, и финансистът г-н Илия Лингорски, зам.- министър на финансите /2003-2005 г./

Специално участие във филма имат Нейно Царско Височество Мария Луиза, Княгиня Българска и Принцеса Кохари, и Негово Кралско Височество Принц Анри VII д`Орлеан, Граф на Париж и Херцог на Франция.

Филмът се посвещава на 80-годишния юбилей на Негово Величество Симеон II, Цар на българите, и на 130-годишнината на Царската династия на Третото Българско Царство.

В екипа на документалната лента са включени представители от България, Франция, Белгия и Испания: г-жа Алена Антонова – редактор, Ноел Ханегреефс – преводач, г-н Божидар Петров – водещ; г-н Бернар Сале – водещ, г-жа Долорес Алварадо – оператор, г-жа Аманда Санчес – монтажист, Андре Пеле – оператор, и г-жа Мария Янакиева – диктор.  Автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова.

Първият филм от документалната поредица за Царското ни семейство – „Княгиня Клементина – аристократичната благодетелка на България“, бе заснет през 2015 г. и премиерата му се състоя в Chantilly – Франция. Вторият филм, със заглавие „Монархът“, посветен на Цар Фердинанд I, бе заснет през 2016 г. в България и Франция. Българската премиера се състоя в Двореца „Врана“, а във Франция бе представен през м.март на настоящата година.