Вълнуваща премиера в Двореца „Врана“

Home  /  Актуално  /  Вълнуваща премиера в Двореца „Врана“

По случай Деня на Независимостта – 22 септември, 155 години от рождението на Цар Фердинанд I, и 20 години от завръщането на Н.В. Цар Симеон II в Родината, в Двореца “Врана” бе представена книгата на Йордан Динев -“Завръщането на Симеон II” и документалният филм “Монархът” с автор историкът Мълвина Господинова.

Събитието се проведе в почетното присъствие на Техни Величества Цар Симеон и Царица Маргарита.

Специален гост на събитието бе Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и Митрополит Софийски. Сред гостите бяха също Н.Впр. Западно-и Средноевропейският Митрополит Антоний, заместник – кметът на София г-н Тодор Чобанов, временно управляващият Посолството на Франция г-жа Доминик Вааг, представители на Посолствата на Ватикана и на Суверенния Малтийски Орден, ректорът на Медицинската академия и директор на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, различни представители на политическия, културния и обществен елит.

Специално за случая в България пристигна и група френски общественици и културни дейци от Chateau de Chantilly, водени от  г-н Бернар Сале – президент на асоциацията “Le Valoa Monarchique”, и г-жа Никол Гарние – директор на музея “Конде”, които в партньорство с асоциацията „La joie des horizons” участваха в подготовката и реализацията на филма „Монархът“.

Събитието бе открито от г-жа Мълвина Господинова, историк, автор и сценарист на документалната лента за живота на Цар Фердинанд I. Тя приветства гостите с „Добре дошли в двореца “Врана“- домът на българските царе, на българското Царско семейство“ и припомни изключителното историческо значение на датата 22 септември 1908 г., откогато започва летоброенето на независимата и свободна българска държава. Г-жа Господинова припомни също и значението на историческото завръщане на Н.В.Цар Симеон преди  20 години, което е и темата на книгата на г-н Йордан Динев.

Новият труд на видния предприемач и благодетел представи председателят на Фондация “Българска памет – Братя Диневи” историкът  Стоян Райчевски. В своето изложение той запозна гостите с дейността на фондацията, която си поставя родолюбиви цели като строителство на храмове, възстановяване на войнишки паметници, издаване на исторически книги. Г-н Райчевски отбеляза, че с тази книга г-н Динев доказа, че е не само успешен предприемач, но и общественик. Книгата разказва за срещи на Царя в изгнание с различни представители на обществения и политически елит, пред които той говори за нуждата от инвестиции в България. Г-н Райчевски припомни думите на Негово Величество, когато през 1996 г. стъпва на българска земя: ”Ще остана само, ако съм полезен”. “Както дядо му Цар Фердинанд обяви независимостта на България, така след него внукът Цар Симеон с неговото правителство превърна страната ни в модерна европейска държава, член на Европейския съюз и НАТО”, отбеляза г-н Райчевски.

Особено емоционално изказване направи авторът Йордан Динев, като първо благодари за „възможността да представи книгата си в дома на българските Царе и династията, която направи България от краен санджак на Османската империя в модерна и уважавана държава.” Той изрично подчерта помирителната роля за българското общество и за църквата на Цар Симеон и обясни, че е бил провокиран за опише спомените си от завръщането на Царя, защото е съвременник на тези събития.

Слово произнесе и Негово Величество Царят. Той благодари на г-н Динев за огромната помощ още от първия ден на пребиваването си в България, както и за родолюбивите му начинания. Особена благодарност бе изказана и за продуцирането на филма “Монархът”, който разкрива много непознати истини за новата ни история. Царят завърши изказването си с думите: “Нужно е да си припомняме историята, за да имаме упование в бъдещето на нашата Родина, защото, както често пъти съм казвал, който не познава историята си, едва ли има бъдеще”.

Изказване направи и президентът на „Le Valoa Monarchique”- г-н Бернар Сале. Споделяйки чудесните впечатления от посетените места по време на престоя си в България, от богатата история и култура на нашия народ, той завърши словото си на български с възгласа „Да живее България!“

След официалното представяне започна прожекцията на документалния филм „Монархът“. Той е пореден съвместен проект на асоциациите „La joie des horizons” и „Le Valoa Monarchique” и  вторият филм от документалната поредица за Третото българско Царство. Лентата с продължителност час и 25 минути проследява живота на Цар Фердинанд I.

Във филмовия разказ, в който специално участие има Негово Величество Цар Симеон II, се включиха представители и от Франция, и от България – историци, общественици, висши духовници. Всеки от участниците сподели своето мнение за изключителната роля на Цар Фердинанд в изграждането и модернизирането на следосвобожденска България. Генерал  Жером Миле, представител на „Institut de France” и главен директор на Domaine de Chantilly, и видният историк и публицист Филип Делорм обърнаха специално внимание на последиците от Първата световна война, споделяйки и нашето мнение, че цяла Европа претърпява една невиждана дотогава всеобща катастрофа, и в този смисъл е трудно да се говори за победители и победени.

Филмовото повествование се води от г-н Божидар Петров, оператори на филма са г-н Дамян Гюров и г-н Андре Пеле, а редактор е г-жа Алена Антонова. Автор и сценарист е историкът Мълвина Господинова.

Във филма са използвани много архивни документи и богат снимков материал, а заснемането се осъществи в Chateau de Chantilly, Франция; в Русе, Велико Търново, Преображенския манастир, Плевен и София, както и в Дворците „Царска Бистрица“ и „Врана“.

Продуцент на филма е Фондация „Българска памет – Братя Диневи“, с чиято изключителна подкрепа бе възможно осъществяването на целия проект.

Филмът се посвещава на 155-годишнината от рождението на Царя-Отец, както и на 20-годишнината от завръщането в Родината на Негово Величество Цар Симеон II.