90 години БФФ

Home  /  Актуално  /  90 години БФФ

Българската Федерация по Фехтовка отбеляза 90 години с шоуто “Майстори на сабята”, което се проведе под патронажа на Негово Величество Цар Симеон II. На 11 юни, в зала на хотел „Балкан“, две от легендите на световната фехтовка – Васил Етрополски и Михай Ковалю, се изправиха един срещу друг в демонстративен мач по повод годишнината на родната фехтовка.

Шоуто “Майстори на сабята” бе реферирано от друго световно име в този спорт – руснакът Станислав Поздняков, а своите качества показаха и някои от децата, които тренират в школата на името на Васил Етрополски. Честванията за юбилея на българката федерация се провеждаха съвместно със заседание на Международната федерация по фехтовка, което по изключение не се проведе в Швейцария, а в България. За събитието в България вчера бе и президентът на ФИЕ, г-н Алишер Усманов. Присъстваха много деятели на аристократичния спорт, както и гости от различни сфери на обществения живот, сред които и г-жа Мълвина Господинова, вицепрезидент на Асоциацията ни.

“Като председател на организационния комитет на това събитие благодаря, че толкова много хора, не само от международната комисия, хората, които обичат фехтовката в България, обичат я като спорт, обичат я като начин на живот и разбират, колко е важна за формирането на човешки достойнства. Това събитие като част от 90-годишния юбилей считам за един венец, който можем да поднесем всички, не само на нас самите, на българския народ, а и на хората, които присъстват. Натоварен съм от Негово величество Симеон Втори, под чийто патронаж се провежда този турнир, да поздравя участниците и ветераните, които ще излязат на световно ниво и ще покажат своето майсторство и класа, но също така и тези млади надежди, тези деца, които ще покажат и ще дадат от себе си най-доброто, не само сега и тук, а в бъдеще на най-великите и големи световни съревнования”, каза преди началото на “майстори на сабята” председателят на организационния комитет Йордан Динев.

Видео/БГНЕС