Годишнина на посолството на Суверенния Орден на Малта

Home  /  Актуално  /  Годишнина на посолството на Суверенния Орден на Малта

Виртуозен концерт отбеляза годишнина на посолството на Суверенния Орден на Малта

На 25 април, по повод 10-годишнината на Посолството на Суверенния Орден на Малта, в залата на БАН бе изнесен концерт на прочутия хор „La Matrise de Garçon de Colmar“ от Елзас, Франция. На събитието присъстваха Вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова, представители на дипломатическия корпус, на академичната общност, общественици и дейци на културата. В краткото си слово при откриването, Посланикът на Суверенния Орден на Малта – Н.Пр.граф Камило Дзуколи отбеляза, както активната хуманитарна и обществена дейност на Малтийския орден в България, така и установените приятелски и ползотворни връзки с различни държавни, обществени и неправителствени структури в страната. Н.Пр.Посланикът припомни, че на 25 април се навършват и 10 години от подписването от страна на България на Договора за членство в Европейския съюз, както и важната роля на Н.В.Цар Симеон II за приемането на страната ни в общото европейско семейство.

Отбелязването на годишнината на Посолството бе в сътрудничество с Българската академия на науките и лично на нейния председател – акад.Стефан Воденичаров. В подготовката на събитието взеха активно участие младежи – доброволци към Малтийския орден, както и Асоциацията за културен обмен между Франция и България „La joie des horizons“.

В продължение на повече от час, гостите на събитието се насладиха на изключителното певческо майсторство на изпълнителите от Колмар. Хорът „La Matrise de Garçon de Colmar“ е основан през 1985 г. от г-жа Арлет Стайер – художествен ръководител и диригент, и Йожен Меги – директор на Музикалното училище в Колмар. Музикалната формация се състои от 70 певци – момчета и мъже. В продължение на 30 години, под ръководството на г-жа Стайер и с подкрепата на Министерствата на културата и на образованието, както и на Общината на гр.Колмар, хорът е първокласен участник в музикалния живот на Елзас.

Основни партньори на младите творци са големите културни институции на Елзас: филхармоничният оркестър на Страсбург и симфоничния оркестър на Haute-Alsace /Guebwiller/.

Голямата известност на хора преминава и националните граници – той участва в множество концерти, фестивали и турнета не само във Франция, но и в чужбина: Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Канада, Китай, Япония, Португалия, Ватикана, Испания и др.

Богатият репертоар на хора включва, както грегорианска музика, така и музика от 21 век; както барокови пиеси, така и големите хорови партии в съпровод на симфоничен оркестър – „La Creation” на Хайдн, “Les Vepres” и “Requiem” на Моцарт, “War Requiem” на Бритън…През 30-те години на своето съществуване хорът има и множество звукозаписи.

За своята богата музикална дейност, формацията заслужено получава и редица престижни награди: „Златен Диапазон“, наградата „Меноти“, първа награда от Националния конкурс в Палестина, наградата „Лилиан Бетанкур“ на Академията за изящни изкуства. Младите певци от Колмар са избрани и за хор на Европейския съюз.

Снимки от събитието