Актуално

Home  /  Актуално

В две столици бе представен филмът „Царят”

Пълнометражният документален филм „Царят” вече бе представен пред публиката на две столици. На 13 декември 2017 се състоя премиерата в София, а на 14 март т.г. бе представянето на филма в старата ни столица Велико Търново… прочетете повече

Държавният глава връчи орден „Стара планина“- първа степен на посланик Камило Дзуколи

На 5 септември, на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина“- първа степен на Камило Дзуколи, посланик на Суверения военен хоспиталиерен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта. „Тази година се навършват 10 години откакто Камило Дзуколи е посланик в България. Той е извършил огромна дарителска, организационна и популяризаторска дейност в полза на страната ни, за подпомагането на хиляди страдащи и нуждаещи се у нас хора, както и за поддържането и издигането на авторитета на християнската вяра и опазването на мира и толерантността“, подчерта в изказването си Румен Радев… прочетете повече

Царят

В навечерието на юбилея на Н.В. Цар Симеон II, излезе на DVD пълнометражният документален филм „Царят“ – третият от документалната поредица за българското Царско семейство и ролята му в развитието и модернизацията на съвременна България. Филмовата поредица е съвместна продукция на Асоциациите „La joie des horizons” и “Valois Monarchique“, а продуцент е Фондация „Българска памет-Братя Диневи“… прочетете повече

Благодарствен Молебен за Н.В.Цар Симеон II

В Патриаршеската Катедрала „Св.Александър Невски“ бе отслужен благодарствен молебен, възглавен от Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, в съслужение с Митрополитите от Светия Синод на Българската Православна Църква и свещенослужители от столичните храмове. В богослужението взеха участие и представителите в България на Румънската и Руската Православни църкви… прочетете повече

СТОТИЦИ ГОСТИ В ДВОРЕЦА “ВРАНА” ЗА 80-ТИЯ ЮБИЛЕЙ НА Н.В.ЦАРЯ

На 16 юни 2017г. Цар Симеон, Царица Маргарита и Княгиня Мария Луиза повече от два часа посрещаха стотиците гости, дошли да уважат юбилея на Негово Величество. За тържеството от чужбина бяха дошли испанската Кралица София и сестра й Принцеса Ирене, Принц Александър и Принцеса Катарина от Сърбия, Принц Никола от Черна Гора, Принц Лека от Албания със съпругата му- Принцеса Елия, Принцеса Маргарита и Принц Раду от Румъния, Гръцкият Крал Константин и Кралица Анна Мария, Австрийската Ерцхерцогиня Елена, Принц Тусун от Египет, Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V, Принц Карим Ага Хан и неговият брат Амин Ага Хан, Принц Андреас – глава на Династията Сакс-Кобург-Гота… прочетете повече

Френската премиера на „Монархът“

На 16 март в голямата зала на Кметството в Chantilly се състоя премиерата на „Монархът“ – вторият филм от документалната поредица за българското Царско семейство и ролята му в развитието и модернизацията на съвременна България. Филмовата поредица е съвместна продукция на Асоциациите „La joie des horizons” и “Valois Monarchique“, а продуцент е Фондация „Българска памет-Братя Диневи“… прочетете повече

Вълнуваща премиера в Двореца „Врана“

По случай Деня на Независимостта – 22 септември, 155 години от рождението на Цар Фердинанд I, и 20 години от завръщането на Н.В. Цар Симеон II в Родината, в Двореца “Врана” бе представена книгата на Йордан Динев -“Завръщането на Симеон II” и документалният филм “Монархът” с автор историкът Мълвина Господинова… прочетете повече

Завърши поредният ни филмов проект – „Монархът“

С излизането на новото ни DVD завърши поредният ни съвместен проект с нашите партньори от Франция – асоциацията „Le Valois Мonarchique”. В продължение на последните 10 месеца бе подготвен и реализиран вторият филм от документалната поредица за Третото българско Царство. Лентата с продължителност час и 25 минути, е със заглавие „Монархът“ и проследява живота на Цар Фердинанд I… прочетете повече

Изложба на Румелия Гочева в Букурещ

От 2 до 10 юни 2016 г., в Букурещ бяха представени творбите на талантливата художничка Румелия Гочева. Нейната изложба – живопис „Цветно тайнство“ бе изложена в сградата на Демократичния съюз на българите в Румъния – културният център на нашите сънародници, живеещи в северната ни съседка.

Събитието бе открито от дългогодишния председател на българската общност г-н Лука Велчов. Присъстваха наши сънародници и културни деятели от Букурещ, представители от Румънското Министерство на културата, от българското Посолство, както и архимандрит Виктор, представител на БПЦ в Румъния. Г-жа Гочева даде интервю и за представителите на румънските медии, дошли за събитието… прочетете повече

90 години БФФ

Българската Федерация по Фехтовка отбеляза 90 години с шоуто “Майстори на сабята”, което се проведе под патронажа на Негово Величество Цар Симеон II. На 11 юни, в зала на хотел „Балкан“, две от легендите на световната фехтовка – Васил Етрополски и Михай Ковалю, се изправиха един срещу друг в демонстративен мач по повод годишнината на родната фехтовка… прочетете повече

Гости от Шантии и района

През изминалата седмица посрещнахме гости от общинската асоциация за културни прояви от Шантии и района. Гостите посетиха Казанлък по време на розобера, средновековната ни столица Велико Търново,Пловдив, Рилския манастир и София. В края на своето пътуване групата посети и Двореца „Врана“, където се наслади на прекрасния парк и живописна природа. Благодарение на отличната организация на „Destination Touristic Services“, гостите отпътуваха за Франция с великолепни спомени от красивата ни страна… прочетете повече

Нейно Величество Царица Маргарита откри Благотворителния Рождественски Базар на Международния женски клуб /IWC/

На 6 декември бе открит традиционният Благотворителен Рождественски Базар на Международния женски клуб в София (IWC). Почетен гост на събитието бе Нейно Величество Царица Маргарита, която заедно с г жа Анджела Бърд – Президент на Международния женски клуб, откри Базара… прочетете повече

Лекция на Н.В.Цар Симеон II в Шантили

Юнските дни на Н.В.Цар Симеон в Шантили

На 20 и 21 юни в „Града на Принцовете”, както французите от векове наричат Шантили, бяха посрещнати с изключителна топлота и въодушевление Техни Величества Цар Симеон II и Царица Маргарита. Дългоочакваното посещение на българското Царско семейство бе по съвместната покана на Асоциациите „Le Valois Monarchique”, „La joie des horizons” и Християн-монархическият Клуб „Св.Цар Борис I” – инициатори и съорганизатори на събитието. Програмата на проявата бе стриктно съгласувана между съорганизаторите и местните власти и служби, с цел спокойното и безпрепятствено протичане на мероприятията… прочетете повече

Виртуозен концерт отбеляза годишнина на посолството на Суверенния Орден на Малта

На 25 април, по повод 10-годишнината на Посолството на Суверенния Орден на Малта, в залата на БАН бе изнесен концерт на прочутия хор „La Matrise de Garçon de Colmar“ от Елзас, Франция. На събитието присъстваха Вицепрезидентът на България г-жа Маргарита Попова, представители на дипломатическия корпус, на академичната общност, общественици и дейци на културата. В краткото си слово при откриването, Посланикът на Суверенния Орден на Малта – Н.Пр.граф Камило Дзуколи отбеляза, както активната хуманитарна и обществена дейност на Малтийския орден в България, така и установените приятелски и ползотворни връзки с различни държавни, обществени и неправителствени структури в страната… прочетете повече

Вице-президентът на Асоциацията в предавания на БНТ и БТВ

По покана от страна на водещите Горан Благоев и Антон Хекимян, историкът Мълвина Господинова – председател на Християн-монархическия клуб „Св.Цар Борис I“ и вице-президент на Асоциацията „La joie des horizons“, участва в предаванията „Вяра и общество“ по БНТ и „Тази сутрин“ по БТВ.